WróćWydrukuj

Tacos z kaczką, salsą, mango i sosem Hoisin

Składniki:

• 12 tortilli taco (kukurydziane/pszenne/razowe)
• 4 kacze udka
• 125 ml białego, wytrawnego wina
• 2 świeże mango
• 1 limonka
• 1/2 ostrej papryczki chili
• sałata lodowa
• sos Hoisin (2-3 łyżki stołowe)
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

KACZKA:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni.
2. Udka doprawić solą oraz pieprzem.
3. Mięso włożyć do formy żaroodpornej (skórką do dołu), wlać wino, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5 godziny
4. Po upływie tego czasu przewrócić mięso na druga stronę (skórką do góry) i piec kolejne 1,5 godziny.
5. Po upływie tego czasu mięso ostrożnie wyjąć, ostudzić i obrać z kości.
6. Kawałki mięsa poszarpać na włókna na desce do krojenia (najłatwiej to zrobić dwoma widelcami).

SALSA MANGO:
1. Mango obrać, pokroić na paseczki, skropić limonką, dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
2. Wszystko wymieszać.
3. Do garnka przelać sos hoisin, dodać mięso, wymieszać i delikatnie podgrzać.
4. Umyć i poszatkować sałaę lodową.
5. Taco podgrzać według sposobu przygotowania na opakowaniu.
6. Nadziewać taco nakładając kolejno: sałatę, mięso w sosie hoisin oraz salsę mango

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9155 Sos Hoisin 165ml
Przepisy Gotowanie