WróćWydrukuj

Stir Fry z kurczakiem i pastą z tamaryndowca

Składniki:

• 1 pierś z kurczaka
• garść suszonych grzybków shiitake
• ½ cebuli
• kawałek imbiru (około 4cm)
• 2 ząbki czosnku
• 1 świeża tajska papryczka chili lub 1 mała suszona
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• świeża tajska bazylia lub kolendra do posypania
• 2 łyżki pasty z tamaryndowca
• pół szklanki wody
• 2 łyżki brązowego cukru
• 3 łyżki jasnego sosu sojowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• olej z orzechów arachidowych do smażenia
• pół szklanki ryżu jaśminowego

Sposób wykonania:

Grzyby shiitake namoczyć i pozostawić na 1h, następnie gotować grzyby przez 10 minut i odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki wielkości około 2cm. Przygotować marynatę do kurczaka: czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, dodać sos sojowy i zamarynować kurczaka. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka (wraz z marynatą), grzyby oraz cukier brązowy. Dusić na dużym ogniu do momentu, aż marynata odparuje a kurczak się zarumieni. Dodać sos rybny, 2 łyżki pasty z tamaryndowca i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotować. Ryż jaśminowy przygotować wedle instrukcji na opakowaniu.

* Jeśli sos jest zbyt rzadki - gotować sos jeszcze przez chwilę, by odparował, jeśli zbyt gęsty - dolać wody. Podawać z ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#6693 Brązowy cukier trzcinowy 500g
#21302 Chili całe - ekstra ostre 40g
#8852 Pasta z tamaryndowca 15g
#6695 Ryż jaśminowy, długoziarnisty 1kg
#8402 Sos rybny 300ml
#8956 Sos sojowy japoński 150ml
Przepisy Gotowanie