WróćWydrukuj

Ryż cytrynowo - miętowy na mleku z truskawkami

Składniki:

• 250 g ryżu kleistego
• 1 litr mleka
• 100 g cukru
• kilka liści mięty
• 1 x cytryna
• 1 szczypta soli
• 500 g truskawek świeżych
• 5 kostek czekolady gorzkiej

Sposób wykonania:

Cytrynę wyszorować, ściąć z niej skórkę. Do garnka wlać mleko, wrzucić skórkę cytrynową i miętę. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut, pilnować, by mleko nie wykipiało. Odcedzić na sicie i wlać ponownie do garnka, dodać cukier i zagotować. Ryż przepłukać na sicie i dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, często mieszać, ryż należy tak długo gotować, aż będzie miękki i kleisty. Truskawki umyć, odszypułkować, można pokroić w części. Do pucharków nakładać warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posypać startą gorzką czekoladą.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#6108 Ryż kleisty 1kg
Przepisy Gotowanie