WróćWydrukuj

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie Teriyaki

Składniki:

• 120g makaronu Mie lub z warzywami
• 200g filetu z kurczaka
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1/2 małego brokuła
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 mała puszka kukurydzy
• 1 łyżka sezamu czarnego
• 2-3 łyżki stołowe sosu teriyaki (ilość sosu może się zmieniać w zależności od ilości użytych składników

Sposób wykonania:

1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dorprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z mąką
3. Rozgrzać patelnię (najlepiej głęboką), wlać olej i gdy będzie gorący włożyć kurczaka. Na większym ogniu smażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć dalej około 1 minutę, mieszając cały czas.
4. Dodać pokrojonego na małe różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć około 2-3 minuty (do momentu aż warzywa nieco zmiękną), dodać kukurydzę.
5. Dodać ugotowany wcześniej makaron i smażyć przez około 1 minutę.
6. Wlać sos teriyaki, wszystko dokładnie wymieszać, chwilę podgrzewać (cały czas mieszając)
7. Gotowe danie posypać sezamem.

Danie można modyfikować dodając inne warzywa (np. marchew) lub zmieniając kokurydzę z puszki na mini kolby kukurydzy DIAMOND.

Jeśli preferujesz pikantne smaki, można dodać posiekaną papryczkę chili

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3435 Kolby kukurydzy 425ml
#126160 Makaron Mie Goreng 200g
#126164 Makaron z warzywami 200g
#9154 Sos Teriyaki 157ml
Przepisy Gotowanie