WróćWydrukuj

Sałatka z kuskusem i grillowanym bakłażanem

Składniki:

• 1/2 dużego bakłażana
• 1/2 szklanki kuskusu
• 1/2 szklanki bulionu warzywnego
• sok z ćwiartki cytryny
• 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty
• 60 g sera koziego pokrojonego na kawałki (lub sera feta)
• 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
• oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ewentualnie na grillu ogrodowym lub też zwykłej patelni), doprawić solą i skropić oliwą z oliwek, grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją. W międzyczasie wrzącym bulionem zalać kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3207 Kuskus 500g
#10716 Oliwa z oliwek extra virgin - Kalamata 500ml
Przepisy Gotowanie