WróćWydrukuj

Burgery z harissą

Składniki:

• 250g mielonej wieprzowiny
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki pasty harissa Le Phare du Cap Bon
• 2 łyżki posiekanej kolendry
• 2 bułki do burgerów
• majonez
• sałata
• plastry pomidora
• 1 czerwona cebula
• sos tzatziki / sos chili
• sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:


1. Umieść zmielone mięso wieprzowe w misce i dodaj do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz.
2. Całość dokładnie wyrób, łącząc wszystkie składniki.
3. Powstałą masę podziel na 2 części, z każdej uformuj dużego, płaskiego kotleta.
4. Usmaż kotlety na patelni z obu stron do oczekiwanego koloru wysmażenia.
5. Przekrój bułki na pół, włóż na kilka minut do piekarnika i opiecz je.
6. Wnętrze bułek wysmaruj majonezem i ułóż wewnątrz plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli, a także gotowe mięso.

 

PORADA! Burgery należy podawać od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z frytkami i sosem tzatziki bądź sosem chili.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3379 Ostra pasta Harissa 70g
#8490 Sos chili słodki 290ml
Przepisy Gotowanie