WróćWydrukuj

Krem z ciecierzycy z kminem rzymskim

Składniki:

• 400-500 g ciecierzycy
• 1 łyżka oliwy extra virgin
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju kokosowego /lub masła
• 2 ziemniaki
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• 500 ml bulionu lub rosołu
• 50 ml śmietanki 30%
• płatki chili
• mielony kmin rzymski
• świeża kolendra/lub natka pietruszki

Sposób wykonania:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy /lub masło, smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą), a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem blenderem. Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.

 

*Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji wegańskiej wówczas używamy bulionu jarzynowego, a śmietankę zastępujemy mlekiem kokosowym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
#21333 Kmin rzymski mielony 100g
#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#5116 Olej kokosowy 250ml
Przepisy Gotowanie