WróćWydrukuj

Pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą

Składniki:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 1 szklanka ciecierzycy
• 1 por (biała część)
• 2 łyżki oliwy
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki kuminu
• 1/2 łyżeczki papryki
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1 duży ząbek czosnku
• kilka gałązek natki pietruszki

• Sos pomidorowy: • 400 g krojonych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżeczki oliwy
• szczypta soli
• szczypta cukru
• szczypta pieprzu
• kawałek papryczki chili
• kilka liści bazylii

• Dodatkowo: • 1 cukinia
• 2 łyżki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Pulpeciki: kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić na plasterki, zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić. Kaszę i pora włożyć do pojemnika melaksera, dodać odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować. Z powstałej masy ulepić 16 kuleczek i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut.

Sos pomidorowy: w rondelku na oliwie podsmażyć starty czosnek, dodać pokrojoną papryczkę bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, następnie zmiksować blenderem na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania dodać liście bazylii. Cukinię umyć, przyciąć końce i za pomocą specjalnej obieraczki pokroić na "makaron". Wrzucić na 10 sekund do wrzątku, dokładnie odcedzić. Wyłożyć do 2 głębokich talerzy, polać sosem i dodać pulpeciki. Posypać natką pietruszki.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
Przepisy Gotowanie