Kociołek śródziemnomorski z ciecierzycą, ziemniakami i krewetkami
Składniki:
• 2 łyżki oliwy z oliwek• 1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
• 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w około 1,5 cm kosteczkę
• 2 małe ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• szczypta pikantnego pieprzu cayenne
• sok z 1/2 cytryny
• 200 g pomidorów wraz z sosem pomidorowym (pokrojonych, bez skórek)
• 1/2 kostki bulionowej (rybnej lub jarzynowej)
• 100 g surowych, obranych krewetek
• 150 g ciecierzycy, odsączonej
• 250 g filetów soli bez ości i skóry, pokrojonych w około 5 cm kawałki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki