WróćWydrukuj

Dorsz w sosie pomidorowym z chorizo i ciecierzycą

Składniki:

• 250 g filetu z dorsza
• 80 g kiełbaski chorizo
• 2 małe szalotki
• 120 g ciecierzycy
• 300 ml pasaty pomidorowej
• sól
• pieprz
• szczypta cukru

Sposób wykonania:

Filet z dorsza opłukać pod zimną wodą, pęsetą oczyścić z ości. Ostrym nożem usunąć skórę. Chorizo pokroić w grubszą kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Na większej patelni z nieprzywierającym dnem podsmażyć chorizo, gdy wytopi się tłuszcz dodać szalotkę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną ciecierzycę i pasatę pomidorową, następnie sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru. Wymieszać i zagotować. Na patelnię włożyć oczyszczony filet z dorsza (w 3 kawałkach), patelnię przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 8 minut.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
Przepisy Gotowanie