WróćWydrukuj

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

Składniki:

• 2 małe bataty
• 1 ząbek czosnku
• 150 g ciecierzycy
• oliwa extra virgin
• 80 g szpinaku
• 100 g fety
• 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki /lub 1/2 świeżego pomidora
• papryczka chili
• sól
• pieprz
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
• 1/3 łyżeczki papryki ostrej
• 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
• świeża kolendra
• jogurt naturalny

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ. W międzyczasie przygotować nadzienie : na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez około 2 minuty. Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub około 230 stopni C). Wybrać około 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 5 - 7 minut  z funkcją grilla lub do czasu, aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
Przepisy Gotowanie