WróćWydrukuj

Turecka sałatka z ciecierzycą

Składniki:

• 500 g ciecierzycy
• 1 czerwona papryka
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki cukru
• 3 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka płatków chili
• mała szczypta soli
• 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
• 1 ząbek czosnku
• 1/3 młodej cebuli
• 1 pomidor
• 3 łyżki posiekanego koperku
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• kilka listków mięty

Sposób wykonania:

Ciecierzycę odcedzić. Paprykę w całości piec w piekarniku przez około 15 minut, aż miejscami skórka będzie czerniała, lub pokroić na 6 kawałków i położyć na patelni grillowej i grillować pod folią aluminiową przez około 20 minut, aż papryka zmięknie. Paprykę włożyć do woreczka, po 10 minutach wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. Do salaterki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, dodać cukier, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać ciecierzycę i posiekaną i przygotowaną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do sałatki. Dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszać.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3229 Ciecierzyca 800g
#21333 Kmin rzymski mielony 100g
Przepisy Gotowanie