WróćWydrukuj

Tofu z grzybami Shiitake

2-3 porcje

Składniki:

• 250g tofu Mo-Ri
• olej do smażenia
• 2 łyżki cukru
• 125ml jasnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
• 2 ząbki czosnku
• 15 świeżych grzybów shiitake
• czarny pieprz
• 1 małe czerwone chili

Sposób wykonania:

1. Pokroić tofu na 6 równych kostek, odstawić do osuszenia. 
2. Do woka wlać szklankę oleju do smażenia, dobrze rozgrzać i usmażyć tofu w 2 partiach, aż zrobi się kruche.
3. Osuszyć z oleju na papierze kuchennym.
4. W małym garnku połączyć cukier, sosy sojowe, połowę drobno posiekanego czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz, grzyby shiitake i tofu. 
5. Marynować 15 minut.
6. Postawić garnek na ogień, dolać 2 szklanki wody i zagotować.
7. Zredukować ogień i gotować powoli przez 15 minut.
8. Zdjąć z ognia i dodać drugą część czosnku i jeszcze trochę świeżo zmielonego pieprzu. 
9. Przybrać plasterkami chili, podawać z ryżem jaśminowym

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9166 Sos sojowy, ciemny 150ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
#8308 Tofu twarde 349g
Przepisy Gotowanie