WróćWydrukuj

Makaron z awokado, szpinakiem i mascarpone

Składniki:

• 150 g makaronu z warzywami Bali Kitchen
• 50 g szpinaku
• 0,5 dojrzałego dużego awokado /lub 1 małe
• 2 łyżki soku z limonki
• sól morska
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
• 3 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 2 - 3 czubate łyżki serka mascarpone
• tarty Parmezan
• pomidorki koktajlowe

Sposób wykonania:

1. Makaron przygotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Zachować około 0,5 szklanki wody pozostałej po przygotowywaniu makaronu.
2. Na patelnię włożyć umyty szpinak, wlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
3. Miąższ awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
4. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić czosnek.
5. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać przygotowany szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z awokado, ze świeżym estragonem, serkiem mascarpone i zachowaną wodą z makaronu. Delikatnie podgrzać nie zagotowując, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem.
6. Połączyć z makaronem, wyłożyć do talerzy i posypać tartym Parmezanem.
7. Podawać z pokrojonymi na ćwiartki małymi pomidorkami koktajlowymi.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#126164 Makaron z warzywami 200g
#10716 Oliwa z oliwek extra virgin - Kalamata 500ml
#10718 Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta 500ml
Przepisy Gotowanie