WróćWydrukuj

Makaron sojowy z Mango i krewetkami

Składniki:

• 100 g makaronu sojowego
• 200 g krewetek black tiger / lub 150 g pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka
• 1 mango
• 1,5 łyżki startego imbiru
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 3 łyżki sezamu
• 0,5 szklanki listków mięty
• 1 łyżka liści kolendry

• Sos: • sok z 2 limonek
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 1 łyżka sosu ostrygowego /lub 2 łyżki sojowego

Sposób wykonania:

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Krewetki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba), opłukać i osuszyć. Mango obrać, odciąć miąższ przy pestce, pokroić w kostkę.

 

Sos: wycisnąć sok z limonek i wymieszać z cukrem oraz sosem ostrygowym lub sojowym, odstawić.

Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę chili pokroić w małą kosteczkę. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, włożyć imbir i czosnek, smażyć przez około 1 minutę. Dodać krewetki, smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać papryczkę chili, sezam i smażyć przez pół minuty mieszając. Dodać makaron sojowy, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pokrojone mango i wymieszać. Przesunąć zawartość patelni na bok, przechylić patelnię i w powstały dołek wlać składniki sosu. Trzymać patelnię cały czas przechyloną tak, aby sos w dołku podgrzewał się na ogniu i redukował. Pogotować go przez około 15-30 sekund, aż zgęstnieje, następnie rozprowadzić po całej patelni, wymieszać. Posypać miętą i kolendrą.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#7388 Makaron chiński szklisty Vermicelli, długi 100g
#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#5116 Olej kokosowy 250ml
#8841 Sos ostrygowy 295ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie