WróćWydrukuj

Czarny makaron z kurkami i pomidorem

Składniki:

• 80 g makaronu pszennego z czarnym sezamem
• 2 pomidory malinowe
• miseczka kurek
• 2 ząbki czosnku
• 5 łyżek pokrojonej w kosteczkę cebuli
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy extra virgin
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól
• świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, zachować kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu. W kilku łyżkach wody po ugotowanym makaronie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę pozbywając się szypułek. Kurki umyć, osuszyć. Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, włożyć na patelnię razem z 1 łyżką masła, 1 łyżką oliwy oraz cebulą. Chwilę podsmażyć, zeszklić cebulę, dodać pozostałą łyżkę masła i oliwy oraz kurki (nie solić) i smażyć przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Następnie dodać pomidory i smażyć przez 1-2 minuty, teraz doprawić wszystko solą i pieprzem. Dodać makaron oraz 2-3 łyżki wody z makaronu, wymieszać.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#126167 Makaron pszenny z czarnym sezamem 200g
#10716 Oliwa z oliwek extra virgin - Kalamata 500ml
#10718 Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta 500ml
Przepisy Gotowanie