WróćWydrukuj

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Składniki:

• 150 g makaronu
• 150 g krewetek
• 1/2 pęczka szparagów
• 100 g pomidorków koktajlowych
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 3 łyżki oliwy extra virgin
• 2 łyżki masła
• 4 łyżki białego wytrawnego wina
• świeża bazylia/natka pietruszki/ lub tymianek
• tarty parmezan

Sposób wykonania:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Krewetki oczyścić z pancerzy i jelit (jeśli jest taka potrzeba). Umyć szparagi, odłamać twarde końce, łodyżki pokroić na ukośne plasterki, główki pozostawić w całości. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek, dodać szparagi (łodyżki i główki) i smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i pokrojone na połówki pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu. Dodać makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#126163 Makaron z chili 200g
#126164 Makaron z warzywami 200g
#10716 Oliwa z oliwek extra virgin - Kalamata 500ml
#10718 Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta 500ml
Przepisy Gotowanie