WróćWydrukuj

Makaron Stir-Fry z kurczakiem, brokułami i marchewką

Składniki:

• 1 pojedynczy filet kurczaka
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 100 g makaronu Chow Mien/Mie Bali Kitchen
• ćwiartka cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 marchewki
• 1/2 brokuła
• kawałek papryczki chili
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 3 łyżki orzechów nerkowca
• 1/4 szklanki wody
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób wykonania:

1. Kurczaka pokroić na około 1,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, marchewkę obrać i pokroić w słupki, brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w kosteczkę.
3. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez około 2 minuty.
4. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz orzechy. Smażyć wszystko przez 4 - 5 minut często mieszając.
5. W międzyczasie wlewać po trochu mieszanki wody z sosem sojowym i cukrem. Dodać ugotowany makaron.
6. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Na koniec polać olejem sezamowym i wymieszać ze szczypiorkiem

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#6693 Brązowy cukier trzcinowy 500g
#126161 Makaron Chow Mien 200g
#126160 Makaron Mie Goreng 200g
#8781 Olej sezamowy 250ml
#8975 Sos sojowy BIO 150ml
Przepisy Gotowanie