WróćWydrukuj

Makaron ryżowy z łososiem i pastą Miso

Składniki:

• 200 g filetu z łososia bez skóry i ości
• 100 g makaronu ryżowego
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 papryczka chili
• 1,5 łyżki startego imbiru
• 2 łyżki sezamu
• 2 łyżki pasty miso
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 limonka
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 4 łyżki posiekanego szczypiorku
• świeża kolendra

Sposób wykonania:

1. Łososia pokroić na małe około 2 cm kawałki. Przygotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroić na mniejsze kawałki.
2. Na patelni lub w woku podgrzać olej, dodać papryczkę chili, tarty imbir, sezam i chwilę smażyć.
3. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso, sos sojowy, skórkę z całej limonki i sok z połowy limonki oraz cukier.
4. Mieszając podgrzewać na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.
5. Dodać kawałki łososia i obsmażyć je z każdej strony (około 2 minuty).
6. Włożyć makaron, skropić olejem sezamowym.
7. Podgrzać, posypać szczypiorkiem i kolendrą, skropić resztą limonki.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#8115 Jasna pasta do zupy Miso 150g
#76366 Makaron ryżowy 3mm, bez glutenu 400g
#76367 Makaron ryżowy 5mm, bez glutenu 400g
#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#9093 Nasiona sezamu czarnego 100g
#8781 Olej sezamowy 250ml
#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#8975 Sos sojowy BIO 150ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
Przepisy Gotowanie