Panna cotta kokosowa
Składniki:
• 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku• 2 łyżki ciepłej wody
• 250 ml mleczka kokosowego
• 40 g cukru
• 2 łyżki rumu
• 2 łyżki białego wina
Do filiżanki wsypać żelatynę, dodać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać cukier, rum, białe wino, całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia, gdy śmietanka będzie bardzo ciepła, ale nie zagotowana. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wlać do 4 małych filiżanek lub kieliszków, ostudzić i wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny, aż krem stężeje.