WróćWydrukuj

Cukinia z suszonymi pomidorami , szpinakiem i pastą harissa

Składniki:

• 2 cukinie
• 1 cebula
• 140 g pomidorów suszonych w zalewie
• 2 ząbki czosnku
• 150 g świeżego szpinaku
• 200 g koziego sera (rolada)
• 450 g pomidorów z puszki
• szczypta cynamonu
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
• brązowy cukier
• miód
• syrop z agawy (opcjonalnie)
• 2 łyżki harissy
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

1. Cukinie wydrążyć, miąższ drobno posiekać. Wydrążone cukinie posmarować pastą harissa i lekko posolić, odłożyć na bok.
2. Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodać posiekany miąższ cukinii, całość smażyć dalej.
3. Do cebuli i cukinii dodać posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, całość smażyć.
4. Pomidory z puszki przełożyć do rondelka, dodać cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotować, następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, doprawić farsz solą i pieprzem, następnie nałożyć do wydrążonych cukinii, na wierzchu ułożyć plastry koziego sera i zapiec (około 20-30 minut).

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3379 Ostra pasta Harissa 70g
Przepisy Gotowanie