WróćWydrukuj

Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki

Składniki:

• 800 ml mleczka koksowego
• ¾ szklanki tapioki
• 1 laska wanilii
• 3-4 łyżki cukru
• 2 płaskie łyżeczki agaru
• szczypta soli himalajskiej lub morskiej
• 100 g gorzkiej czekolady 90%
• 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób wykonania:

1. Mleczko kokosowe wlać do garnka z grubym dnem.
2. Laskę wanilii przekroić na pół, wybierać ziarenka i wrzucić je do mleczka. Wsypać tapiokę, sól oraz cukier i gotować na małym ogniu, często mieszając.
3. Po około 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka i wtedy należy wyjąć laskę wanilii i powoli wsypywać agar, cały czas mieszając.
4. Tapiokę gotować przez kolejne 10 minut. Gdy stanie się bardzo gęsta przełożyć ją do małej keksówki (blacha) o wymiarach około 12 x 26 cm. Można wcześniej pokryć ją folią spożywczą. 
Odstawić do wystudzenia.
5. Czekoladę rozpuścić razem z olejem kokosowym i polać nią ugotowaną tapiokę. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
6. Przed podaniem wyjąć na 15-30 minut  i podzielić na równe kawałki.
7. Ptasie mleczko można posypać jadalnymi suszonymi kwiatami, np. różą.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#8504 Agar Agar 25g
#9538 Mleczko kokosowe 1000ml
#5116 Olej kokosowy 250ml
#6608 Tapioka - perełki 400g
Przepisy Gotowanie