Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe Aroy-D

Mleczko kokosowe pozyskiwane jest z miąższu orzecha kokosowego. Mleczko kokosowe to bardzo popularny składnik potraw kuchni azjatyckiej, szczególnie Tajlandii i Indii. Swój biały kolor i charakterystyczny kokosowy smak zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe obecne w mleczku kokosowym przyczyniają się do wyciszenia przewlekłych stanów zapalnych (reumatyzm i inne choroby autoimmunologiczne). Ponadto kwasy tłuszczowe zawarte w mleczku kokosowym działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Mleczko kokosowe jest także bogatym źródłem składników mineralnych takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez, selen, żelazo.

Mleczko kokosowe często jest mylone z innym produktem pochodzącym z orzecha kokosowego, a mianowicie z wodą kokosową, która znajduje się wewnątrz niedojrzałego jeszcze orzecha kokosowego.

WŁAŚCIWOŚCI MLECZKA KOKOSOWEGO

Mleczko kokosowe zdobywa coraz większą popularność wśród osób ceniących zdrowe odżywianie. Wysoka zawartość składników odżywczych powoduje oddziaływanie mleczka kokosowego na liczne układy naszego organizmu, wspomagając ich prawidłową pracę. Mleczko posiada również właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz wirusobójcze, co powoduje zmniejszenie ryzyka infekcji oraz jest pomocne w ich zwalczaniu. Spożywanie mleczka kokosowego korzystnie wpływa na profil lipidowy, obniżając „zły cholesterol LDL”, a podwyższając „dobry cholesterol HDL”.

Mleczko kokosowe jest bogatym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT. W litrowym opakowaniu zawartych jest około 136 gramów. Tłuszcze te są znacznie szybciej spalane niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Po wchłonięciu w przewodzie pokarmowych kwasy z mleczka kokosowego trafiają bezpośrednio do wątroby, gdzie zamieniane są w energię. Dzięki temu nie powoduje to ich odkładania się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Obecny w mleczku kokosowym kwas kaprynowy powoduje zmniejszenie napięcia naczyń krwionośnych, poprawiając ich elastyczność, co powoduje poprawę stanu tętnić oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

ZASTOSOWANIE MLECZKA KOKOSOWEGO

Mleczko kokosowe od dawna stanowi podstawowy składnik potraw kuchni tajskiej i azjatyckiej. Azjaci stosują je jako składnik powodujący zagęszczanie zup i sosów oraz składnik łagodzący smak pikantnych przypraw. Mleczko kokosowe nadaje przyjemną oraz kremową konsystencje wielu daniom. Można je stosować do deserów, koktajli, używać jako bazy do lodów oraz jako produkt zastępczy naturalnego mleka krowiego w kawie czy owsiance. Należy jednak pamiętać, że stosując szklankę mleczka kokosowego dostarcza się organizmowi o 350 kcal więcej niż w przypadku użycia szklanki mleka krowiego. 

Mleczko kokosowe zyskuje również coraz większą popularność wśród mieszkańców Europy, w tym także Polski, którzy coraz częściej sięgają po nie, aby wzbogacić swoją dietę w niezbędne wartości odżywcze.

Mleczko kokosowe idealnie sprawdza się w dietach sportowców oraz osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Wykorzystuje się je jako „szybkie źródło energii” w posiłkach przed i po wysiłku oraz w czasie regeneracji (np. jako składnik koktajli).

MLECZKO KOKOSOWE - IM MNIEJ SKŁADNIKÓW, TYM LEPIEJ

Prawdziwe mleczko kokosowe powinno składać się tylko z dwóch składników wody oraz ekstraktu z orzecha kokosowego. O jakości mleczka kokosowego świadczy przede wszystkim zawartość procentowa ekstraktu z orzecha kokosowego. Im jest większa, tym mleczko kokosowe jest lepszej jakości.

Oferowane Państwu przez naszą firmę KK Polska Sp. z o.o. mleczko kokosowe firmy Aroy-D zawiera aż 70% ekstraktu z orzecha kokosowego, co czyni je jednym z najlepszych tego typu produktów na rynku. W połączeniu z atrakcyjną ceną oraz możliwością wyboru jednej z czterech pojemności (1l, 500ml, 250ml, 150ml) stanowi dla Państwa idealny wybór.

TABELA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

Wartości odżywcze w 100ml
Energia: 764kJ/185kcal
Tłuszcze:  19g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 17g
Węglowodany: 2g
- w tym cukry: 2g
Białko: 1,6g
Sól: 0,05g
Mleczko kokosowe - kokos i szklanka