Kokosowy pudding z tapioki z mango
wydrukujSkładniki:
- 800 ml mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki perełek z tapioki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 mango
1. Tapiokę zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na godzinę.
2. Po upływie 1h dodać cukier trzcinowy oraz sól.
3. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut do momentu, aż perełki tapioki staną się miękkie i przezroczyste.
4. Ugotowaną tapiokę przelać do pucharków/miseczek/słoiczków, pozostawić na kilka do kilkunastu minut, aby delikatnie zgęstniała.
5. Mango obrać, pokroić w kostkę, zmiksować blenderem i wyłożyć na pudding z tapioki.
6. Całość odstawić do lodówki, podawać schłodzony.
UWAGA: Zamiast świeżego mango można użyć puree z mango Alphonso lub puree z mango Kesar.
Brązowy cukier trzcinowy, 500g
Mleczko kokosowe, 1000ml
Puree z mango Kesar, 850g
Puree z mango Alphonso, 850g
Tapioka - perełki, 400g