Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Tajski makaron ryżowy Pad Thai

Tajski makaron ryżowy Pad Thai

2 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • Makaron: •100 g makaronu ryżowego (płaskiego i szerokiego, 5 mm)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 cebule dymka lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
  • Sos: • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Sposób wykonania:

1. Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
2. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
3. W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, podsmażyć ok. 1 minutę.
4. Dodać kurczaka i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. 
5. Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
6. Na koniec dodać kiełki i posiekaną cebule dymka lub szczypiorek (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
7. Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz cebuli lub szczypiorku.

 

UWAGA: Należy uważać na ilość pasty z tamaryndowca. Jeśli jest to koncentrat (gęsty, zbity i intensywny kolor), wówczas wystarczy jej dodać 1 łyżeczkę.

Przepisy Gotowanie