Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Wołowina z makaronem ryżowym i migdałami

Wołowina z makaronem ryżowym i migdałami

4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 1 antrykot wołowy
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść białego sezamu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 sałata rzymska
  • 100g makaronu ryżowego
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
  • 2-3 łyżki sosu teryiaki
  • olej arachidowy
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeża kolendra

Sposób wykonania:

1. Zamarynować antrykot w sosie ostrygowym, sosie teryiaki, sosie rybnym oraz startym imbirze. Odstawić na 1-2 godziny. 
2. Pokroić paprykę czerwoną w paski, cebulę w piórka, a papryczkę chili i czosnek w małe plasterki.
3. W moździerzu utrzeć migdały. 
4. Na patelni, na rozgrzanym oleju smażyć mięso, po 2 minutach smażenia obrócić na drugą stronę (mięso powinno pozostać wewnątrz krwiste). 
5. Mięso ponownie obtoczyć w marynacie, do której tym razem dosypać ziarna sezamu.
6. Przełożyć wołowinę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. 
7. Piec około 7-10 minut, po czym wyjąć mięso i pozostawić je aby odpoczęło. 
8. Do rozgrzanego woka wlać olej arachidowy i smażyć cebulę, po chwili dodać migdały i czerwoną paprykę. Warzywa przyprawić sosem teryiaki, sosem ostrygowym i sosem rybnym. Smażyć intensywnie mieszając.
9. Dodać do woka czosnek, chili, kiełki fasoli mung i skropić octem ryżowym. 
10. Dolać odrobinę wody, aby uzyskać sos. 
11. Dokładnie mieszać składniki i dodać trawę cytrynową. 
12. Dodać pokrojoną sałatę rzymską makaron ryżowy. 
13. Mieszać i smażyć pół minuty. 
14. Przed podaniem na talerz, pokroić wołowinę na plastry i posypać świeżą kolendrą.

Przepisy Gotowanie