Sposób wykonania:
1. Na suchej patelni prażyć nasiona kolendry i gorczycy do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzeć je w moździerzu (można zamiast moździerza użyć blendera).
2. Szalotkę pokroić w piórka, marchewkę w plastry i smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodać uprażone wcześniej przyprawy, kurkumę, płatki chili, liść laurowy, imbir oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko razem smażyć około 2 minuty.
3. Pomidory zmiksować blenderem i dodać razem z mleczkiem kokosowym do warzyw i przypraw. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
4. Tofu pokroić w kostkę, lychee odsączyć, dodać na koniec, delikatnie wymieszać, gotować jeszcze przez 5 minut.
Danie podawać z ryżem jaśminowym