Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kokosowe curry z tofu i owocami lychee

wydrukuj

Składniki:

  • 300g tofu
  • 20 owoców lychee
  • 1 puszka pomidorów
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 3 marchewki
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • olej
  • sól

Sposób wykonania:

1. Na suchej patelni prażyć nasiona kolendry i gorczycy do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzeć je w moździerzu (można zamiast moździerza użyć blendera).
2. Szalotkę pokroić w piórka, marchewkę w plastry i smażyć na rozgrzanym oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodać uprażone wcześniej przyprawy, kurkumę, płatki chili, liść laurowy, imbir oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko razem smażyć około 2 minuty.
3. Pomidory zmiksować blenderem i dodać razem z mleczkiem kokosowym do warzyw i przypraw. Gotować około 15 minut na średnim ogniu.
4. Tofu pokroić w kostkę, lychee odsączyć, dodać na koniec, delikatnie wymieszać, gotować jeszcze przez 5 minut.

 

Danie podawać z ryżem jaśminowym

Przepisy Gotowanie