Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Mielona wieprzowina w sałacie (San Choy Bao)

Mielona wieprzowina w sałacie (San Choy Bao)

4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 20g drobno posiekanej cebuli dymki
  • 20g drobno posiekanej cebuli
  • 20g małej kukurydzy groszkowej
  • 20g selera naciowego
  • 20g grzybów shiitake (namoczonych w wodzie)
  • 20g marchwi
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie)
  • Składniki na sos: • 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
  • 2 łyżki stołowe sosu po pekińsku
  • 2 łyżki stołowe wina ryżowego
  • 3 łyżki stołowe wody

Sposób wykonania:

1. Przygotować sałatę lodową, oddzielając jej liście i przycinając je do okrągłego kształtu. Umyć je i odstawić.
2. Drobno posiekać wszystkie warzywa.
3. W woku lub patelni, ustawionym na średnim ogniu, podsmażyć obie cebule i mieloną wieprzowinę przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie dodać pozostałe warzywa oraz sos ostrygowy i sos po pekińsku.
4. Dusić przez 10 minut lub do momentu wygotowania sosu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.
5. Podać przygotowaną sałatę. Na każdym liściu sałaty umieścić łyżkę stołową usmażonego dania.

Przepisy Gotowanie