Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Koreański omlet

Koreański omlet

2-4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garści cebulki dymki, posiekanej
  • 1/2 marchewki, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu lub majonezu
  • 1 łyżka sosu chili ostrego

Sposób wykonania:

1. Do miseczki wbić jaja, dodać sól, cukier a następnie rozmieszać starając się mieszać delikatnie, nie wprowadzając bąbelków powietrza.
2. Patelnię rozgrzać do niewielkiej temperatury, wlać olej i po chwili wlać 1/3 jajek.
3. Na wilgotną powierzchnię jaj wsypać część dymki i marchewki.
4. Rozpocząć rolowanie omletu a puste miejsce na patelni wypełniać następną porcją jajek i posypywać warzywami.
5. Zwijać, dolewać jajka do wyczerpania składników.
6. Gotowy omlet podpiec z każdej strony na złoty kolor, następnie przełożyć na deskę i zawinąć w matę do sushi.
7. Nadać omletowi prostokątny kształt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
8. W tym czasie wymieszać składniki sosu (jogurt, sos chili ostry) i wlać do małej miseczki.
Zimny omlet pokroić na kawałki, podawać z sosem.

Przepisy Gotowanie
Czas generowania strony : 0.18 sek.