Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Wieprzowina z pędami bambusa i sezamem

wydrukuj

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pędów bambusa
  • 1 łyżeczka pasty curry (w zależności od preferowanej ostrości, żółta - najłagodniejsza)
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos: • 1 łyżka sezamu białego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek wody
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób wykonania:

1. Łopatkę pokroić na drobne paseczki, cebulę na piórka, czosnek i paprykę na plasterki.
2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, następnie mięso podsmażyć.
3. Dolać trochę wody i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (woda powinna wyparować)
4. Dodać łyżeczkę pasty curry
5. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę i pędy bambusa, smażyć aż zmiękną
6. Do miseczki dodać sok z limonki, miód, sos sojowy, wodę, mąkę oraz uprażony na suchej patelni sezam. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Gotowy sos dodać do mięsa i chwilę gotować.

 

Danie można podać z makaronem ryżowym bądź ryżem.

Przepisy Gotowanie