Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Burgery z harissą

Burgery z harissą

wydrukuj

Składniki:

  • 250g mielonej wieprzowiny
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki pasty harissa Le Phare du Cap Bon
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 bułki do burgerów
  • majonez
  • sałata
  • plastry pomidora
  • 1 czerwona cebula
  • sos tzatziki / sos chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:


1. Umieść zmielone mięso wieprzowe w misce i dodaj do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz.
2. Całość dokładnie wyrób, łącząc wszystkie składniki.
3. Powstałą masę podziel na 2 części, z każdej uformuj dużego, płaskiego kotleta.
4. Usmaż kotlety na patelni z obu stron do oczekiwanego koloru wysmażenia.
5. Przekrój bułki na pół, włóż na kilka minut do piekarnika i opiecz je.
6. Wnętrze bułek wysmaruj majonezem i ułóż wewnątrz plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli, a także gotowe mięso.

 

PORADA! Burgery należy podawać od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z frytkami i sosem tzatziki bądź sosem chili.

Przepisy Gotowanie